< NWS! >
In Sint-Niklaas hebben we sinds 2024 een boom die officieel gestalte geeft aan de vele asbestslachtoffers in onze stad. Binnenkort gaan we die heterogene en veelal naamloze groep ook een stem proberen te geven.
Organisator STOFF vzw brengt op 9 maart 2025 een resem wetenschappers, artiesten en dichters samen bij de Zwarte Moerbei. Niemand weet wat te verwachten. Maar mooi wordt het zeker. En als zoon van een aan asbest overleden vader, ben ik zeer vereerd om erbij te mogen zijn.
We hopen op mooi weer en veel publiek. Wees welkom. Alles is gratis, ook de soep.
(7 februari 2025)
Het Gezeefde Gedicht legt drive-in bovenaan in zijn 'Zeef van de maand'.
Dit online poëzietijdschrift is een initiatief van goudzoekers Roel Richelieu Van Londersele (de allereerste Gentse stadsdichter) en Charles Ducal (eerste Dichter des Vaderlands van België).
(1 februari 2025)
De Klimaatdichters kozen in dit kersverse jaar 2025 einde concessie als eerste 'gedicht van de maand'.
Te zien op Facebook en Instagram.
Als achtergrond gebruikten ze de zwarte moerbeiboom die recent in Sint-Niklaas is ingehuldigd als officieel monument voor de asbestslachtoffers.
Foto: Marc Terreur.
(11 januari 2025)
Meander, een magazine met maar liefst 30 jaar geschiedenis, publiceert vandaag vier van mijn gedichten en heeft er ook erg mooie woorden voor over.
"Een dichter met een eigen stem (...) verrassende beelden (...) en een boeiende inhoud: ‘sisselend plifplofschuim’ (...), ‘wiegen als wieren in de diepzeefluistering’, we ‘keken / door ongelapte ramen bij elkaar en onszelf / naar binnen.’ Daar is poëzie voor bedoeld."
(11 januari 2025)
UPDATE WEESGEDICHTEN 2025
29 Vlaamse gemeenten boden
Schildpad ter adoptie aan. Ze hebben inmiddels stuk voor stuk lieve, poëzie-minnende ouders gevonden.
(11 januari 2025)
Extreem heet van de naald: op donderdagavond 23 januari 2025 sta ik in de nog lava-vloeiende line-up van
Ballonnenvrees.
Plaats delict: café De Planeet, Zandpoortvest 20 in Mechelen.
Motief: Maandrang, ‘festival van het poëtische verlangen’, dat wordt georganiseerd in de aanloop naar, tijdens, en zelfs nog een stukje na de Poëzieweek.
Vulkanologen en koelbloedige poëzieliefhebbers welkom. Warmbloedige poëzieliefhebbers eveneens, zij het op eigen risico. Hoezo? Het jaarthema van de Poëzieweek is deze keer
lijfelijkheid.
Zeg niet dat je niet gewaarschuwd was.
(14 december 2024)
Schildpad zit in de selectie van Weesgedichten 2025, een groots opgezette poëzie-op-straat-actie in Vlaanderen en Nederland. Als jouw bibliotheek deelneemt, kan je dit gedicht vanaf 9 december 2024 selecteren. Het wordt dan tijdens Poëzieweek 2025 door een kundige vrijwilliger op jouw raam geplaatst.
Het gedicht komt uit de bundel 'Ondersteboven', verkrijgbaar via https://marcterreur.myshopify.com/
Leuke terzijde: de tekst werd recent ingesproken door een leerling van de Academie Podiumkunsten van Aalst. Ik kreeg het audiofragment en maakte daar een korte video van.
(6 december 2024)
Tijdens de Dendermondse boekenbeurs Books & Bites droeg ik mijn recent gedicht Overroepen voor.
Het is opgenomen in het fraaie
Het Rijk der Zinnen Inspiratieschrift,
dat daar en dan werd voorgesteld.
(18 november 2024)
Het was weer plezant bij Don Vitalski, gisteren in Sint-Niklaas. Ik kwam uit mijn dichterscomfortzone en greep na zeven jaar (!) nog eens naar de gitaar.
The Black Velvet Band is een traditional die bekendst is in de versie van The Dubliners, later ook (onder vele anderen) The Dropkick Murphy's. In Vlaanderen zette folktrio Rum in 1972 een eigen Leuvense vertaling op plaat.
Voor deze one-off performance van
De Vuurrooien Band heb ik de actie en de taal verplaatst naar Sint-Niklaas.
(16 november 2024)
Afspreken, een van de Ikjes die ik heb ingestuurd voor het International Literature Festival Utrecht - ILFU is geselecteerd door de jury en wordt dus opgenomen in hun Ikjes Scheurkalender 2025.

Dit leuke hebbeding met 365 ultrakorte, persoonlijke verhaaltjes of anekdotes kun je bemachtigen via deze link:
https://shop.paylogic.com/97e480880f7f4db190f80196c85d64af/
(28 oktober 2024)
Altijd fijn: mijn gedicht MRI is opgenomen in de bundel die verschijnt n.a.v. de 29'ste Poëzieprijs Boontje.
Afbeelding: Circus Coliseo.
(25 oktober 2024)
Op donderdag 10 oktober 2024 (20.30 uur) zal ik de derde jaargang van You On Stage aftrappen, in bibliotheek/cultuurhuis De Warande in Turnhout.
Ik mag een kwartier vullen en ga dat doen met een (beloofd!) heel gevarieerd programma. Daarna volgt er nog toneel, muziek, comedy — en open mic voor wie zelf ook eens zijn/haar/hun kans wil wagen.
De presentatie is in handen van Tom Driesen, zelf een begenadigd slamdichter en auteur.
(4 oktober 2024)
De nieuwe selectie Weesgedichten is vandaag bekendgemaakt. Dat zijn 100 gedichten die je via je plaatselijke bibliotheek kan adopteren. Zij belanden in januari 2025 op talloze vensterramen, verspreid over Vlaanderen en Nederland.
Als jouw bibliotheek meedoet aan de actie, kan je vanaf 9 december mijn Schildpad adopteren. En anders kan je nog altijd zelf met raamstiften aan de slag. Toch?
(3 oktober 2024)
Ik verneem dit pas achteraf, maar tijdens mijn ZuiderZinnen-optreden heeft meervoudig prijswinnend dichter Esohe Weyden blijkbaar een tekst van mij gebracht op het International Literature Festival Utrecht (ILFU).
Ze was daar jurylid van de Ikjesmarathon — Ikjes zijn korte persoonlijke beschouwingen — en koos Tegenpolen uit om voor te lezen tijdens de Boekenmarkt. En wat doet ze dat goed!

(24 september 2024)
Ik maak nu officieel deel uit van de Klimaatdichters en kan dus creatieve poëzieworkshops beginnen geven, gekaderd binnen het Europese ArtACT-project. Ja, ook in jouw bib, school of vereniging!
Info en boekingen via mail.
Een samenwerking met Poëziecentrum vzw, gesteund door Creative Europe.
(9 september 2024)
Naar aanleiding van de Poemtata poëziewedstrijd 2024 werd
Post-MRI opgenomen in de dichtbundel
Schuilen in de schaduw van de regen.
Dank aan organisator Paul Vergauwe en ook aan
Poëziecentrum vzw, dat poëziepakketten schonk aan alle deelnemers.

De jury bestond uit Dorien De Vylder, Ann Slabbinck en Christophe Vekeman.
(27 augustus 2024)
Een van de organisatoren vraagt me om in te schrijven voor het Nederlandstalig Kampioenschap Poetry Slam. Oké, ik doe het. Iets te voorbarig, besef ik al snel.
De meeste van mijn teksten zijn te kort, ik heb er te weinig die geschikt zijn naar vorm en inhoud, en zeker ook: mijn geheugen is te wispelturig. Drie keer 'te' — volgens mij is dat drie keer te veel.
Ik heb dus geannuleerd. Al heeft deze historie mij wél tot een nieuw gedicht geïnspireerd: Slam battle.
Foto: Rudy & Peter Skitterians (Pixabay)
(16 juli 2024)
Voor het eerst in het buitenland!
Tijdschrift Elders Literair uit Den Haag waakt als een klokhen over de redactionele eieren, maar Terugpijn mocht mee in het warme nest.
Met dank.
(12 juli 2024)
Online poëzietijdschrift Het Gezeefde Gedicht vond Contactverbod prima materiaal voor zijn Zeef van de maand. In dit geval betekent dat exposure in juli én augustus.
Het gedicht blijft ook permanent te lezen via Azertyfactor.
(1 juli 2024)
Uit 70 ingezonden gedichten koos de jury zeven genomineerden en vervolgens één winnaar. De jury, dat waren dichters Sara Eelen (voorzitter) en Michaël Vandebril, samen met Katelijne Morreel, directeur van bibliotheek Permeke.
De Erfgoeddag zoekt Thuisgedicht-prijs is goed voor een boekenbon van 100 EUR, tonnen vreugde om de eer, en mijn gedicht Nesten op een bladwijzer die nu op 2.500 exemplaren uitzwermt via De Groene Waterman en de diverse Antwerpse bibliotheken.
Fijn om op die manier weer nieuwe lezers te kunnen bereiken.
Dankjewel jury, en dankjewel organisatoren: Creatief Schrijven, boekhandel De Groene Waterman, en de Antwerpse hoofdbibliotheek, Permeke.
Op de foto: Marc Terreur en genomineerden Annika Cannaerts, Hanneke Middelburg en Lisa Hentschke.
(21-04-2024)
Ik blijk voor het eerst op een shortlist te staan en dat is best spannend. Zeven genomineerden maken kans op de
Erfgoeddag zoekt Thuisgedicht-prijs.
Een organisatie van Creatief Schrijven, boekhandel De Groene Waterman, en de Antwerpse hoofdbibliotheek, Permeke.
Op 21 april maken ze de uitslag bekend.
(06-04-2024)
En plots ben ik Tip van de week! De fabuleuze Tom Driesen mocht grasduinen op schrijversforum Azertyfactor en viel als een blok voor Terugpijn:
"Het is een tekst die overgevoeligheid inruilt voor een zeer sterk beeldend vermogen.
(Marc Terreur) gaat aan de slag met een niet alledaags beeld uit de fruitstreek waarvan ik vermoed dat het een observatie of een herinnering is.
Hij stapelt daar beelden en mysteries bij op die mijn hoofd doen knetteren. Ik beland in een soort vredige eenzaamheid, verlaten en klein in de geschiedenis.
Alles in het gedicht, ook de typografie, maar ook elk woord heeft een betekenis. Ik werd er oprecht stil van."
(13-03-2024)
Eerste dichtbundel verkrijgbaar
Een goeie reden om naar Gedichtendag te komen: ik breng de allereerste exemplaren van mijn allereerste bundel mee. Je bent nooit te oud om iets voor het eerst te doen, denk ik dan. Spannend. Dat wel.
Her en der vind je bij de gedichten een korte toelichting. De bundel bevat ook enkele QR-codes die telkens leiden naar een live voordracht van het bewuste gedicht.
Voor wie mijn teksten nog niet kent: ze zijn stuwend en muzikaal — de erfenis van een verleden als bassist. Te midden van al dat ritme las ik ook maten in van adem en rust.
Behalve door de intimiteit van het individuele zoeken laat ik mij, willen of niet, inspireren door het grote rumoer in de wereld. Klimaat, oorlog, geweld en vluchtelingenproblematiek zijn terugkerende thema's in mijn optredens. Ook in deze eersteling zijn ze onvermijdelijk aanwezig.
(25-01-2024)
Gedichtendag 2024
De 23’ste editie alweer en het thema dit jaar is THUIS. Dat verklaart waarom we hier zo huiselijk zijn uitgedost.
In De Foyer van de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas breng ik op 25 januari negen gedichten en stel ik ook mijn eerste bundel voor.
Met de literaire talenten van stadsgenote Gaea Schoeters en haar zes popelende medestanders: Peter Goossens, Hilde Van Cauteren, Ilyo Hansen, Dirk Bosschaert, René De Decker en ikzelf.
Zeker zijn van jouw plaats? Bel 03 776 52 25 of mail naar info@oneindigeverhaal.be. Voor slechts 5 EUR of 2 EUR met kansenpas krijg je van ons een onvergetelijke avond (van 20 uur stipt tot 21.45 uur).
(25-01-2024)
Weesgedicht voor jou
Sinds half januari staat Ergens zonder weg fier te blinken aan de Monseigneur Stillemansstraat 70, zij aan zij met werk van de betreurde Stijn De Paepe.
(17-01-2024)
In de ether
Ter leering ende vermaeck is een 'wekelijkse radioshow rond poëzie, spoken word, en andere letterigheden', gepresenteerd door dichter Nooit Nooit. Op 31 maart ben ik centrale gast en hoop ik dat je luistert!
Al hoef je zeker niet tot dan te wachten: vanavond al mag een van mijn kinderliedjes de ether verblijden. En op 21 januari komt een tweede liedje aan de beurt! De luisterpret kan niet op.
Elke zondag van 21 tot 22 uur op
https://wbrs.online/
(07-01-2024)
Nieuwe Weesgedichten-actie van start
Glazenwassers en straatkalligrafen maken zich op voor wat weer komen gaat! De bib van Sint-Niklaas selecteerde 90 gedichten, waaronder mijn Ergens zonder weg.
In welke straat, en op welke ruit, het straks passanten zal mogen verblijden? Dat vernemen we samen in de aanloop naar de Poëzieweek, eind januari 2024.
(12-12-2023)
De voorstelling van de laatste kans!
Mis ze niet: zaterdag 9 december om 20.00 uur in het Masereelhuis (Truweelstraat 85, 9100 Sint-Niklaas). Met livemuziek door Micha Teller.
Vrije bijdrage 'in de hoed'.
Foto: Dirk Van der Speeten.
(20-11-2023)
De laatste Avocardo
Op 1 december 2023 ziet mijn kortverhaal eindelijk het levenslicht. Het is opgenomen in Waar is de hond, een van de vijf boeken met rijke teksten die worden voorgesteld tijdens de studiedag voor OKAN-leerkrachten (Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers).
Tijdens die studiedag mag ik bovendien mijn allereerste auteurslezing geven. De titel daarvan is LUISTER ALS IK NIETS ZEG!
De 2.500 boeken vertrekken daarna naar de Vlaamse scholen. Ze zijn helaas niet in de reguliere boekhandel verkrijgbaar.
Maar: een gratis download van
De laatste Avocardo is gewoon
hier beschikbaar. Als dat geen mooi cadeau is.
Illustratie: Flore Deman
(05-11-2023)
Voorlaatste optreden van 'Drie snoodaerds en een wolvin'
Op zondag 19 november om 15.00 uur doen we café 't Hemelrijk aan (Grote Markt 41, 9100 Sint-Niklaas).
Behalve van onze monologen valt er tussendoor ook zéér te genieten van de opgenomen improvisaties van 't Ey-coördinator Dirk Van der Speeten, die tevens de foto hiernaast heeft gemaakt.
De middag wordt georganiseerd door het Vrouwencentrum, en de toegangsprijs bedraagt 5 EUR (2 EUR met kansenpas). Reserveren kan via 03 776 52 25 (boekhandel 't Oneindige Verhaal).
In december volgt een allerlaatste voorstelling.
(05-11-2023)
'Drie snoodaerds en een wolvin' in 't SteM
De tweede integrale voorstelling, deze keer met wonderlijke livemuziek door Micha Teller.
Wie kaarten kon bemachtigen rept zich op zaterdag 14 oktober 2023 om 19.30 uur naar de tentoonstellingszaal van 't SteM (CC Sint-Niklaas). Deze show is uitverkocht maar hernemingen op andere locaties staan op het programma en worden later aangekondigd.
Foto: Dirk Van der Speeten.
(14-10-2023)
Dichter en presentator op ZuiderZinnen-podium
Na tien zomers afwezigheid is er op autoloze zondag 17 september opnieuw een groot literair festival in Antwerpen! Met liefst 25 podia en meer dan 100 artiesten, waaronder ik. Dankjewel daarvoor, ZuiderZinnen!
Ik mag mijn gedichtending doen om 16.30 uur in Galerie Keteleer, Pourbusstraat 3. Maar op diezelfde locatie ben ik ook nog eens presentator van dienst.
Spannend ... zoals elke eerste keer!
Mijn gasten zijn literaire kleppers van formaat, zoals — het is een mondvol — de geweldige Iraans-Nederlandse Libris-genomineerde Sholeh Rezazadeh!
In Keteleer beginnen we om 14 uur, maar de aftrap van het feest staat gepland om 12 uur aan het KMSKA. Daar mag je niet ontbreken!
(12-09-2023)
Drie snoodaerds en een wolvin
Geïnspireerd door het verhaal van Reynaert de Vos brengen Ilyo Hansen, Johan de Vos, Marc Terreur en Jef Staes vier monologen op eigenzinnige wijze. Waarschijnlijk doet wolvin Hersinde, de vrouw van Isegrim, wel een belletje rinkelen, maar had je ooit al gehoord van Koejonella? En wist je dat schelm Reynaert zich tegenwoordig Rayn da'Foxx laat noemen?
De voorstelling met muzikale omlijsting door Dirk Van der Speeten gaat in première op 10 september 2023, in de Roomanmolen te Sint-Pauwels (11-12 uur). Open Monumentendag was nooit eerder zo leuk!
Meerdere hernemingen op andere locaties staan op het programma en worden later aangekondigd. Dus hou deze nieuwspagina in de gaten!
(06-08-2023)
Derde keer Don Vitalski's Legendarische Dinsdagclub!
Na een
gedicht over vluchtelingen vergastte ik het Antwerpse publiek ook nog op een heuse
explosie.
(18-07-2023)
Geachte heer apenstaart - Open brief aan Tom Lanoye
‘U kent mij niet, maar uw verleden hangt op kleerhangers aan de kastrand van het mijne. Onze schampende raakvlakken zijn veelvuldig. Op gezette tijden scheerde u voorbij, als een brandende komeet van Halley. U was een karrenwiel dat langsheen denderde, mij nooit verpletterde, maar me de oren deed bedekken en de tenen intrekken. Een soort draaischijf was u, een Rad van Fortuin met uw naam op elke reusachtige taartpunt — naast die ene zwarte met BANKROET erop geblokletterd. Die trof ik (...) tijdens de Gentse Feesten van 1991.’
Hij is er. De brief die al jaren geschreven wou worden.
Over een schipbreuk Bij Sint-Jacobs, het schrijverschap, verzamelwoede en een gedeelde geboortestad.
Aan de vooravond van een verse Feesten-editie, met de podcast
Viva Lanoye op de achtergrond en de 65'ste verjaardag van de Grootmeester in het verschiet, was verder talmen geen optie meer.
Lees hier de volledige brief.
Foto: “En wat ik zag heeft goddank mijn ogen dichtgeslagen” — fragment uit ‘Schaduwboksen’ — Tom Lanoye in mijn gesigneerd exemplaar van ‘Gelukkige slaven’
(07-07-2023)
Contract getekend!
Uitgever Wablieft neemt mijn kortverhaal
De laatste Avocardo op in een eind dit jaar te verschijnen boek. Het zal verdeeld worden in de Vlaamse scholen, om anderstalige nieuwkomers (OKAN-jongeren) te helpen hun kennis van het Nederlands uit te breiden.
Evident is dat niet, want deze jongeren hebben nood aan verhalen die bij hun leeftijd passen, maar dan geschreven in taal voor beginners. Niettemin: superleuk om te doen, en voor herhaling vatbaar!
(30-06-2023)
De Sprekende Ezels
Dichter Jan Ducheyne, curator van de Brusselse Ezels-poot, nodigde mij uit op zijn zomers buitenpodium. Er was tijd voor zeven teksten.
Met De Plompe Bumperbeer demonstreerde ik dat er ook in kinderliedjes poëzie schuilt.
(31-05-2023)
Interview in HLN
Verslaggever en fotograaf van dienst, Bert Foubert, zoomde in op mijn schrijfpassie.
(19-05-2023)
Nog meer Vitalski
Deze keer bracht ik een klimaatgedicht — maar ook
Eclips: een vertaling / a capella uitvoering van Pink Floyd (n.a.v. het 50-jarig jubileum van hun meesterwerk The Dark Side of the Moon).
(16-05-2023)
Don Vitalski's Legendarische Dinsdagclub!
Voor het eerst op het podium van dit pijlsnel aan populariteit winnende, bonte bedenksel van multitalent Vital Baeken.
Ik opende mijn set met gelegenheidsvers Acda Chantalski.
Foto: Dirk Cornelis.
(25-04-2023)
Interview in het Nieuwsblad
Op de laatste dag van Jeugdboekenmaand 2023 werd ik aangenaam 'overvallen' door Yannick Joos van het Nieuwsblad. Ook de foto hiernaast is van zijn hand.
(31-03-2023)
Haas Halfweg trappelt van ongeduld ... in de webshop
Precies zoals beloofd: half maart belde UPS aan de deur. De hardcoverversie van Haas Halfweg en het Boek van Alles ligt op jou te wachten in de webshop.
Woon je in (de buurt van) Sint-Niklaas? Dan kan je ook terecht in boekhandel 't Oneindige Verhaal.
Vooraf een stukje luisteren? Zelfs dat kan, en wel hier.
(15-03-2023)
Eindelijk kan er gebladerd worden!
De berichten ook gehoord? De jeugd leest meer en meer in het Engels. Dus kijk, de wereld op zijn kop: de hardcover van mijn Haas Halfweg verschijnt eerst als Hare Halfway and the Book of Everything. No worries, de Nederlandstalige versie volgt gauw: half maart 2023.
Daar hoort trouwens een dankjewel bij aan onze Sint-Niklase trots, onafhankelijke boekhandel 't Oneindige Verhaal, voor de ondersteuning van lokale creativiteit, als vanouds.
Het allereerste exemplaar mag bij hen over de toonbank gaan.
(08-02-2023)
Opnieuw twee ***** reviews
Mycrazylifefullwithbooks (blog van Kathleen Van Lierop) ging met een getrainde lezersblik over zowel
Haas Halfweg als
Floortje Nachtegaal. Ik kan alleen maar in de wolken zijn met haar bevindingen.
Over de memorabele vriendschap van Haas en Boekie (noot: Kathleen las de Engelstalige editie):
‘A wonderful, super relatable story.’
‘Amazingly written.’
Over Floortje:
‘Super spannend.'
'Prachtig geschreven.'
'Rijke fantasie.'
'Ontzettend stijlvol.'
'Een fantastisch verhaal.'
(19-01-2023)
Ook ***** voor Floortje Nachtegaal!
Quotes van boekenblogster Anneke Van Dijken:
‘Het verhaal is heel erg origineel.’
‘De karakters zijn alle drie geloofwaardig.’
‘Het boek weet je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.’
‘Ook als volwassene heeft het plot mij verrast. Die zag ik niet aankomen.’
‘Het verhaal heeft me geraakt (...), ik denk dat het mij onbewust nog even bezig gaat houden.’
‘Dit boek zou men op elke basisschool moeten lezen en bespreken,’ om te begrijpen ‘dat er ook ouders zijn die hulp nodig hebben van buitenaf.’
(Lees hier de volledige recensie: https://bit.ly/3UaG1z3)
(16-09-2022)
Haas Halfweg is ***** waard!
Boekenblogster Anneke Van Dijken geeft vijf sterren aan
Haas Halfweg en het Boek van Alles!
Anneke ‘zat direct in het verhaal’ en vindt het ‘heel erg origineel’. Ze ‘heeft genoten van het boek’ en ‘kan het iedereen aanraden’. ‘Ook als volwassene leef je mee met Haas Halfweg.’
Quote: ‘Als het e-book uit is, hoop je dat er nog meer verhalen van het tweetal komen, want ze zijn een ongewoon, maar heel leuk stel samen die je in je hart hebt gesloten.’
Haar conclusie: dit is ‘een leerzaam e-book van 7-10 jaar, maar ook leuk voor volwassenen om voor te lezen en te bespreken.’ Dat kan ook ‘door leraren in de klas.’
(Lees hier de volledige recensie: https://bit.ly/3QDaKBL)
(12-09-2022)
Horror Movie EP
Het is eind 1999 wanneer Cosmicart aan de Grote Prijs Bart Peeters onverwacht een platencontract overhoudt. Met klanktovenaar Werner Pensaert als producer gaan we de studio in en nemen vier nummers op, waaronder eentje van mij:
Horror Movie. Intussen stapelen de optredens en interviews zich op, het zijn drukke tijden. Té druk: de band implodeert en de opnames verdwijnen ongebruikt in de kluizen van de platenfirma.
Balen. Bezinnen. Herbeginnen. Mijn nieuwe vijftal, Denmark, doet Horror Movie herleven op het podium. Niet alleen dat: we maken ook een nieuwe opname, thuis en in het repetitiehok. Ons budget is nul euro, dus een sessiemuzikant inhuren is geen optie. De noodzakelijke cellopartij halen we op dat moment uit een synthesizer.
Maanden later, het is dan 2002 geworden, vraag ik me luidop af of mijn tienerdochter het niet een keertje wil proberen. Ja, dus (joepie!) Het is deze versie die ik nu, bij haar twintigjarig jubileum, alsnog de wereld instuur.
Bij wijze van bonustrack heb ik Spook erachteraan gegooid: hetzelfde nummer, in een Nederlandstalige demoversie uit 2011, geregistreerd zonder toeters of bellen. Dat wil zeggen: stem en gitaar, meer niet. Een van de allereerste opnames waarop ik de zang niet uit handen heb gegeven.
(Luister of download via een klik op de afbeelding.)
(14-08-2022)
Schaduwboksen
In 1991 was ik klaar met wat mijn schrijversdebuut moest worden. Uitgeverij Dedalus zag 'een goeie roman-in-de-knop' maar trok een jaar en twee rewrites later alsnog de stekker uit mijn literaire droom. Van de weeromstuit begon ik gitaarbouw te studeren, en mijn leven ging een heel andere kant uit.
Benieuwd waarover we toen spraken? Aarzel niet en duik in het Gent van de late jaren tachtig! Loop door het Citadelpark, herken de Vooruit en studentencafé Bombazijn (voor de gelegenheid herdoopt). Dompel je onder in de lotgevallen van dierenoppasser Janus; beleef vanop de eerste rij zijn schaduwgevechten met een haan, een koningsarend uit de Apennijnen, zijn kunstenaarsvrienden, het leven zelf — en kijk toe op zijn moeizaam gestuntel met de twee sterke vrouwen die hij adoreert.
Vandaag stel ik de oerversie van Schaduwboksen gratis ter beschikking. Schrik niet van de rare spelling, want ook die dateert natuurlijk van 1991.
(Download via een klik op de afbeelding. Toegangscode: 'Aguirre'.)
(02-08-2022)
Floortje Nachtegaal (Het meisje in de klok)
De tweede samenwerking van Marc Terreur en illustrator Evelien Van Landeghem. Voor lezers van 7 (begeleid) tot 12 jaar.
Alle details hier.
(27-04-2022)
Haas Halfweg en het Boek van Alles
Het eerste kinderboek. Evelien Van Landeghem gaf de figuren een gezicht en bracht met haar kleurrijk palet het ontroerende verhaal helemaal tot leven. Voor lezers van 7 tot 10, maar stiekem gewoon voor iedereen.
Alle details hier.
(10-01-2022)
Nu ook op papier!
Wereldwijd verkrijgbaar via Amazon.com, maar verzending naar Vlaanderen en Nederland gaat sneller en goedkoper (in bepaalde gevallen gratis) via Amazon.de of Amazon.fr.
Prijs bij publicatie: € 14,31. Afhankelijk van koersschommelingen (EUR/USD).
(01-01-2022)
Sweet Amnesia EP
1999, Cosmicart. Finale van de Grote Prijs Bart Peeters. Een platencontract, studiowerk, wie schudt er een single uit zijn pen? De optredens stapelen zich op. 2000, plots is het gedaan: band geïmplodeerd.
Balen. Bezinnen. Herbeginnen. Denmark! Songs van mijn hand, en de stem van Danny Marin, een jong manneke dat het goed had gedaan in de Soundmixshow. Wanneer ook die groep ter ziele gaat, doen we verder met twee.
Ik herwerk een ouwe song van mij tot Sweet Amnesia, en schrijf later ook een Nederlandstalige versie: Ze komt en gaat.
Nooit uitgebracht, tot nu. Zelf ben ik nog altijd gek op die lange intro, maar voor wie weinig geduld heeft zijn er dus ook radio edits, zonder. Een beetje jammer wel, maar oordeel vooral zelf. Nederlands/Engels, lang/kort: wat wordt jouw favoriete versie?
(Luister of download via een klik op de afbeelding.)
(29-11-2021)
Understanding Guitars e-boek
Never EVER buy a disaster guitar again!
Al mijn blogposts uit 2015-2016, gebundeld en geactualiseerd. Kortom: hét e-boek voor iedereen die bas of gitaar spelen ernstig neemt.
Een e-boek lees je meteen na aanschaf op je desktop, laptop, tablet, smartphone of e-reader. Het kost € 4,99 en is hier te koop:
(16-09-2021)